Geloven in een betere wereld

Marina Bernards (74) schrijft teksten voor de website van de Change the Game Academy, een programma van Wilde Ganzen. Ze biedt lokale initiatiefnemers inspiratie zodat ze zelf fondsen kunnen gaan werven. In Kenia bedachten ze een geitenveiling. Geweldig!” 

Waarom Wilde Ganzen? 
“Ik vind de kloof tussen arm en rijk in de wereld te groot en wil daar graag wat aan doen. Wilde Ganzen werkt op een vernieuwende manier aan armoedebestrijding door kansrijke, kleinschalige, particuliere projecten in ontwikkelingsgebieden te ondersteunen. Vroeger had ik er een vaste baan en nu zet ik me als vrijwilliger in. Dat vind ik fantastisch.”

Wat is jouw bijdrage?
“Samen met lokale partners leidt de Change the Game Academy mensen op in landen als Kenia, India en Brazilië om daar zelf fondsen te werven voor hun activiteiten. Denk aan de bouw van een gezondheidspost of een basisschool. Ik werk aan het deel van de website waar lokale initiatiefnemers over hun fondsenwervende acties vertellen. Ik verstuur vragenlijsten, houd interviews per e-mail en maak alle informatie klaar voor publicatie op de website.”

Hoeveel tijd maak je er voor vrij? 
“Twee dagen per week werk ik als vrijwilliger op het kantoor van Wilde Ganzen. Daarnaast besteed ik er thuis ook nog wel wat uren aan. In mijn bijdragen geef ik veel informatie over fondsenwervende acties; ik vertel niet alleen over de successen, maar ook over de problemen, de kosten, de hoeveelheid werk en de opbrengsten, zodat beginnende fondsenwervers ervan kunnen leren. Daar gaat heel wat tijd inzitten.”

Welke ervaring zal je altijd bijblijven? 
“Bij de start van dit programma bespraken we de details met verschillende partijen. Het was een geweldig moment: ik voelde de energie in de zaal, het enthousiasme spatte ervan af. We zijn ervan overtuigd dat dit een goed programma is voor de allerarmsten van deze wereld. Ze kunnen zelf iets doen! In Kenia bedacht een groep mensen een geitenveiling. Van de opbrengst bouwden ze een school: geweldig!”

Wat levert dit vrijwilligerswerk je op?
“Dat ik nog volop in de maatschappij sta, veel contact heb met fijne collega’s, een bijdrage kan leveren aan de doelstellingen van Wilde Ganzen en kan meewerken aan armoedebestrijding. Dat maakt me vrolijk. Als ik naar het werk ga, stap ik altijd zingend op de fiets. Mijn bijdrage telt en past bij wie ik ben.”

Welke uitdagingen ben je tegengekomen?
“De belangrijkste was de opstart van de website. Ik zat voor een leeg scherm en wist nog niet welke informatie ik nodig had en hoe ik aan aansprekende voorbeelden van fondsenwervende acties moest komen. Gelukkig bleken onze partners ter plekke van grote waarde. Zij kenden organisaties die al lokale acties hadden uitgevoerd. Samen ontwikkelden we vragenlijsten, die ik een- maal ingevuld kon verwerken tot inspirerende voorbeelden voor anderen.”

Wat mist iemand die geen vrijwilligerswerk doet?
“Je mist het contact met andere bevlogen mensen en het gevoel dat je nog een goede bijdrage levert aan de maatschappij. Ik geloof in een betere wereld, waarin we solidair met elkaar zijn en waarin mensen toegang krijgen tot gezondheidszorg en onderwijs en de kans krijgen zichzelf te ontwikkelen. Zolang ik daar een klein beetje aan kan bijdragen, blijf ik me inzetten.” 

Meer informatie: www.wildeganzen.nl en www.changethegameacademy.org