Onderwijs voor ieder kind

Andrien Verhagen geeft namens het Liliane Fonds gastlessen op scholen over de hulp aan gehandicapte kinderen in ontwikkelingslanden. “Ik hoop eraan te kunnen bijdragen dat er meer kinderen met een beperking naar school kunnen en zelfstandig worden.”

Waarom ben je dit vrijwilligerswerk gaan doen?
“Ik ben al 35 jaar donateur van het Liliane Fonds en heb altijd gezegd: er komt een dag dat ik me actief in ga zetten. Toen ik zes jaar geleden met prepensioen ging, heb ik de daad bij het woord gevoegd. Vanuit mijn werk als orthopedagoog was ik al erg betrokken bij kinderen met een beperking en weet ik hoe belangrijk het is dat ze zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren. In ontwikkelingslanden gaat maar tien procent van alle kinderen met een beperking naar school en ik hoop eraan te kunnen bijdragen dat dit er meer worden.”

Wat is het doel van dit werk?
“Op de scholen waar we gastlessen geven, willen we de kinderen vooral kennis laten maken met de situatie van hun leeftijdsgenoten met een handicap in arme landen. We hopen dat de kinderen, aan het einde van de gastles, een idee hebben waarom het Liliane Fonds kinderen met een beperking in ontwikkelingslanden steunt en dat we duidelijk gemaakt hebben hoe we dat doen.”

Hoe ziet een gastles eruit?
“Ik vertel een verhaal waar ik de kinderen vanaf het begin bij betrek. We praten erover wat een handicap is en ik laat filmpjes zien die soms behoorlijk aangrijpend zijn. Dan vraag ik wat ze op is gevallen en gaan we erover in gesprek. Ook laat ik in de gastlessen altijd concrete voorbeelden zien, dat spreekt de jonge leerlingen heel erg aan. Het Liliane Fonds betaalde bijvoorbeeld de operatie van een meisje dat geboren was met een schisis. Door haar handicap ging ze eerst niet naar school. Na de operatie wel, dankzij de financieĢˆle steun van het Liliane Fonds. Nu heeft ze een eigen naaiatelier waarmee ze in het onderhoud van haar gezin kan voorzien.”