Roermond Wonderbaarlijk herboren

Er wordt dit jaar veel herdacht en gevierd in Roermond. De Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk bestaat 800 jaar, op 1 maart is het 75 jaar geleden dat Roermond bevrijd werd en op 9 april vindt er de tiende editie van The Passion plaats. Juni is in Roermond de Maand van de Mystiek.

Alle reden dus om Roermond te bezoeken en kennis te maken met de rijke geschiedenis. Je kunt er zonder je te vervelen ook twee dagen doorbrengen. (Tip: overnacht dan eens in het spannende Arresthuis, een voormalige gevangenis in het centrum van de stad.) De strategische ligging aan de rivie- ren Maas en Roer heeft Roermond voorspoed gebracht, maar ook veel strijd. De stad is pas sinds 1839 Nederlands grondgebied; daarvoor was het in handen van Spanje, Frankrijk en Oostenrijk. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog krijgt de stad het zwaar te verduren.

In december 1944 worden de mannen weggevoerd naar Duitsland om daar dwangarbeid te verrichten. Eind janu- ari 1945 wordt de rest van de bevolking geèˆvacueerd naar Groningen en Friesland. De Amerikanen treffen op 1 maart 1945 een nagenoeg lege en verwoeste stad aan. Ondanks alles is Roermond een fiere stad gebleven.

Lees verder in De Verwondering.