Rotterdam, stad van contrasten

Maar weinig gebouwen overleefden in 1940 het bombardement op de Rotterdamse binnenstad. Fier torende de uitgebrande Sint-Laurenskerk boven de puinhopen uit. Vijftig jaar geleden werd de restauratie van de middeleeuwse basiliek voltooid. 

Rotterdam staat vooral bekend om zijn havens, de scheepvaart en het stadscen- trum met brede straten en gebouwen van beton, staal en glas. Wie het nieuwe Cen- traal Station met het lange puntige dak uitloopt, vergaapt zich aan de indrukwekkende hoog- bouw en moderne architectuur.
Toch is in en rond de urban jungle van Rotterdam nog heel wat groen te ontdekken. Zoals het enorme stadspark Kralingse Bos, het hooggelegen Park bij de Euromast en langs de stadssingels uit de 19de eeuw. De uitgebreide NS-wandeling start bij het futuristi- sche stationsgebouw en volgt een rustige route over de lange singel en door het oude wijkje Delfshaven, om bij de oevers van de Nieuwe Maas tegenover de bedrijvige havens van de wereldstad uit te komen.

Imposant uitzicht

Het is een hele overgang als je vanuit de stille straatjes plotseling langs de woonflats van de Sint Jobshaven en de aangemeerde zeeschepen in de Parkhaven bij de Euromast loopt. Hier heb je een imposant uitzicht over de bruggen over de Maas en de hoogbouw op de Kop van Zuid. De spannendste manier om dit nieuwe stuk Rotterdam te bereiken is met een watertaxi van- uit de Veerhaven naar Hotel New York, dat gevestigd is op het puntje van de Kop van Zuid in het voorma- lige directiegebouw van de Holland-Amerika Lijn. Op het terras van dit nostalgische rijksmonument, met zijn groene torentjes en scheepselementen onder hoge plafonds, krijg je een New York-gevoel. Zeker als je uitkijkt over de brede rivier, waar een groot cruise- schip ligt aangemeerd tegen een achtergrond van onHollandse hoogbouw. Zoals het ronde World Port Center, de 165 meter hoge Maastoren en de drie torens van het door Rem Koolhaas ontworpen gebouw De Rotterdam. 

Lees verder in De Verwondering